Bob Swart (aka Dr.Bob)
Sneak Peek Delphi95

Borland geeft "sneak peek" van Delphi95 tijdens International Conference in Orlando. Een van de belangrijkste zaken op Pascal gebied die plaatsvond op de 5th Annual Borland International Developers Conference in Orlando, was de "sneak peek" van Delphi95: een 4GL Client/Server en visuele ontwikkelomgeving voor Windows, gebaseerd op gecompileerde ObjectPascal, visual Rapid Application Development en de Borland Database Engine.

Nu Quattro Pro verkocht is aan Novell, kan Borland zich volledig richten op Databases en Languages. Het in Orlando tijdens de Developers Conference middels "sneak peek" sessies vertoonde Delphi95 gaat hierin een belangrijke rol spelen, met name in het Client/Server gebeuren.
Zoals in de onderstaande figuur is aangegeven, heeft Borland veel aandacht voor Client/Server en Upsizing Architecture. Delphi95 is de eerste 4GL Client/Server tool die gebaseerd is op 3GL gecompileerde code (ObjectPascal), visual RAD (Rapid Application Development) en de BDE (Borland Database Engine) die zowel lokale als remote databases serveert.

borland upsizing architecture overview

Zoals Borland's CEO Philippe Kahn al liet zien tijdens zijn keynote presentatie in Orlando, maken zowel Paradox for Windows als het onlangs uitgekomen dBase for Windows al gebruik van de Borland Database Engine als onderliggende fundament.

Visual RAD
Zoals gezegd in de inleiding, Delphi95 is een visuele ontwikkelomgeving. Hiertoe heb je een zgn. form-designer en property inspector tot je beschikking. Op het form kun je je scherm of dialoog uittekent. Hierbij kun je verschillende componenten op je form plaatsen, zoals een menu, een listbox, een button, maar ook geavanceerde componenten zoals een outliner, een spreadsheet, een DDE of OLE2 control, een BDE database component, of een eigengemaakt component.

delphi95 client/server

Component Toolbars
De componenten bevinden zich in een toolbar direkt onder het menu. Omdat er al vrij veel 'voorgebakken' componenten beschikbaar zijn, is de toolbar in stukjes geknipt die middels 'tab-controls' beschikbaar zijn. Er zijn momenteel een stuk of zeven tabs te zien, en voor elke tab krijg je andere componenten op de toolbar.
Het meest fijne van de omgeving is dat je zelf componenten kunt schrijven en deze kunt toevoegen aan de componenten-tabs. De component toolbars zijn uit te breiden met eigen componenten.

Property Inspector
Met de property inspector kun je de properties (een soort velden) van de geplaatste componenten van een waarde voorzien. Dit kunnen discrete waarden zijn (kleur of font van een button), maar ook koppelingen met andere controls (bv: de selling price column van de database gaat naar de grafiek). Hierdoor kun je al zonder een regel code te hoeven schrijven een groot deel van je user interface maken.
Achter bepaalde properties kun je ook code hangen (in de vorm van procedures). Hiermee kun je bijvoorbeeld bepalen wat er bij een 'OnClick' event van een Button gebeurt (de OnClick Event is een property van TButton). Je kunt op een eenvoudige wijze een klein code window oproepen waarin je deze procedure kunt invullen (de header en begin-end block worden al automatisch voor je gemaakt).

High-performance compiler
Het belangrijkste onderscheid tussen Delphi95 en andere visuele ontwikkelomgevingen als Visual Basic of PowerBuilder, is het feit dat Delphi95 ObjectPascal code genereert en compileert, waardoor je uiteindelijk een stand-alone .EXE krijgt, in tegenstelling tot interpreteerbare p-code met extra run-time DLLs. De code is niet alleen kleiner, maar ook vele malen sneller door de optimizing Borland ObjectPascal compiler die erachter hangt.
ObjectPascal is een uitbreiding van het huidige Borland Pascal. Behalve het class keyword zijn er nog enkele andere uitbreidingen, zoals de protected en published keywords. Published heeft hierbij betrekking op de properties van componenten die zichtbaar worden in de property inspector. Een andere fijne uitbreiding aan de taal zijn exceptions, deels overgenomen uit C++. Het is nog niet bekend in hoeverre de uitbreidingen die in ObjectPascal te zien zijn ook in de 'reguliere' Borland Pascal terug zullen komen.

1995?
Oh ja, de 95 in Delphi95 slaat op het fiscaal jaar waarin deze tool beschikbaar komt, lopend van april 1994 t/m maart 1995. Nog even afwachten dus...


This webpage © 1994-2006 by webmaster drs. Robert E. Swart (aka - www.drbob42.com). All Rights Reserved.