Bob Swart (aka Dr.Bob)
Borland Kylix 3 - Delphi en C++ voor Linux

Een jaar geleden vroeg ik me nog af wie Kylix zou gebruiken. Sinds die tijd is er echter veel aan Kylix toegevoegd. Allereerst is Kylix 2 uitgekomen (in november 2001) met serieuze mogelijkheden voor het ontwikkelen van web server toepassingen (met WebSnap) alsmede XML en web services (BizSnap) en gedistribueerde toepassingen (DataSnap), alhoewel dit laatste alleen via SOAP de verschillende tiers met elkaar laat communiceren. En nu is Kylix 3 beschikbaar: met daarin als grootste nieuws het feit dat Kylix 3 nu twee programmeertalen ondersteunt: Delphi en C++. De doos van Kylix 3 bevat beide IDEs, en we kunnen dus Kylix 3 opstarten voor Delphi of voor C++.
Delphi 7 (het onderwerp van volgende maand) zal ook Kylix 3 bevatten, maar dan alleen de Delphi IDE (en niet het C++ deel).

Om terug te komen op de vraag van vorig jaar, maar nu in andere vorm: waar zullen ontwikkelaars Kylix voor gebruiken? Tot voor kort gebruikte ik Kylix 2 met name voor niet-visuele toepassingen: met name web server toepassingen en web services, maar geen desktop toepassingen. De enige serieuze desktop toepassing die ik in Kylix heb geschreven is mijn BobAdapt code generator die WebSnap custom adapters kan genereren voor Kylix 3 (een on-line versie was al eerder beschikbaar). Maar mijn voornaamste toepassing van Kylix betreft toch web server toepassingen voor Linux.

Ik verwacht dat Kylix 3 zal de acceptatie van Kylix onder de Linux gebruikers vergroten. Met name de Open Editie van Kylix 3, en het is te hopen dat die ook in C++ smaak beschikbaar komt, want de oorsprong van Linux en de Linux ontwikkelaars bevindt zich meer in de C++ hoek dan in de Delphi of Pascal hoek. Ik verwacht dan ook een tweede golf Linux gebruikers, die wel eens groter kan worden dan de eerste golf die met name afkomstig was van Delphi gebruikers die een overstapje (of uitstapje) naar Linux wilde maken. Kylix 3 zal door ervaren Linux ontwikkelaars gebruikt kunnen worden om er mooie dingen mee te kunnen maken. Wie weet zal eindelijk de Linux desktop aan de beurt komen.

Eerste Foutje
Over Kylix 3 gesproken: er is al een eerste foutje geconstateerd in de C++ editie (niet in de Delphi editie). Het betreft Linux systemen waar de decimal separator op een komma in plaats van een punt staat ingesteld. Dit heeft tot gevolg dat op die betreffende Linux systemen de volgende code:

  float a = 3.5f
  ShowMessage(FloatToStr(a));
Als resultaat 3 geeft, en niet 3.5!

In afwachting van een officiële compiler fix, kan deze fout verholpen worden door het startbcb script uit te breiden met twee extra regels vlak voor de laatste regel (met bcblin):

  unset LC_ALL
  export LC_NUMERIC="C"
Uiteraard geldt dat deze workaround geheel op eigen risico is (het werkt bij mij).

Meer Informatie
Mocht iemand nog vragen, opmerkingen of suggesties hebben, dan hoor ik die het liefst via . Voor meer informatie over Kylix heeft Borland een officiële Kylix pagina ingericht te www.borland.com/kylix (met artikelen en FAQs over Kylix). Daarnaast loont het altijd wel de moeite om een kijkje op mijn eigen Kylix Kicks pagina te nemen op www.drbob42.com/kylix (met het laatste nieuws en een verslag van Kylix presentaties en demonstraties).


This webpage © 1999-2006 by webmaster drs. Robert E. Swart (aka - www.drbob42.com). All Rights Reserved.